קורונה
קורונהצילום: אייסטוק

יותר ויותר אנשים נמצאים בבידוד, הסגר הכללי חזר למחוזותינו ואיתו גם ההיסטריה. מה עושים שוב עם הילדים? איך אני שורד/ת את הזוגיות עם סיר הלחץ הזה עוד פעם?

אז ריכזנו בדיוק בשבילכם כמה טיפים שיעזרו לנו להכיל את הטלטלה ולעבור את החגים בשלום:

שגרה זה לא רע: גם בבידוד, שזו בהחלט יציאה מהשגרה בה הורגלתם, נסו לשמור על סדר יום קבוע במידת האפשר, הכולל זמני שינה, שגרה תזונתית (רכיבי מזון הכרחיים וצמצום בחטיפים ומתוקים) ופעילות גופנית. זוהי הזדמנות לאמץ הרגלים ולחזק כאלה שנשחקו במרוץ השגרה.

זכרו: תזונה בריאה ואורח חיים בריא ישמרו על בריאותכם ועל תקינות המערכת החיסונית שלכם וכן, גם יחסוך את הדיאטה שאחרי.

כחומר ביד היוצר – בכל יום הקדישו לכם ולילדים זמן קבוע ליצירתיות. הקפידו שיהיו בהישג ידכם חומרי למידה והעשרה, חומרי יצירה, אמצעים לפעילות גופנית ביתית, אמצעי תקשורת ועוד. בימינו אפשר למצוא את כל הרעיונות ביו טיוב או באינסטגרם.

חופשי זה לגמרי (לא) לבד – כמו תמיד גם עכשיו, תפקידנו כהורים לתכלל ולנהל אך אין צורך ורצוי לא לעשות הכל לבד. שלבו את כולם בתכנון סדר היום, תחזוקת הבית, הכנת ארוחות. אלו מקדמים רכישת מיומנויות ותחושת שייכות ושותפות, וגם שומרים על הכוחות ההוריים. הקטנים יהנו מזה יותר ממה שנדמה לכם. תנו להם מטאטא ויעה, גם אם נקיון לא יצא מזה, שרפתם לפחות רבע שעה של שקט.

לשתף לשתף לשתף– עודדו שיח ושיתוף בין בני הבית וחיזוק הקשר עם המשפחה המורחבת וחברים תוך שימוש באמצעים המגוונים העומדים לרשותנו. תנסו גם בארוחות משותפות וגם כאחד על אחד עם הילדים ועם בן/בת הזוג.

יש דברים שרציתי לומר- לפעמים אנחנו נתקלים בסיטואציות ש"מפעילות" אותנו. במקום להתנהג את זה - תדברו על זה. למה הכוונה?

במקום לכעוס / להתעצבן / לעזוב את המקום / להיפגע, אפשר לשתף את הצד השני במה המילים וההתנהגות שלו עוררו בנו "כשאתה אומר X זה גורם לי להרגיש Y". תקשורת היא המפתח ליחסים טובים יותר והרבה פעמים תופתעו לגלות שהפרשנות הראשונית למילים של האחר היא בכלל לא כוונת הדובר. תארו לכם כמה עשרות טלנובלות היו נחסכות מאיתנו אם רק הגיבורה היתה מספרת לגיבור את רגשותיה...

מלחמת השחרור זה כאן - אפשר בתקופה זו להרפות מעט את הכללים כדי להקליל את האווירה אך מסגרת וגבולות הכרחיים כדי לשמר תחושת החזקה. מה שנקרא, תהיו עם חצי רגל על הקלאץ' ותבחרו את המלחמות שלכם בחכמה.

בתוך החדר האינטימי שלי - שילוב הנסיבות יצרו מצב של שהות משפחתית מרוכזת שעשויה להחוות כלוחצת וחונקת. כדאי לאפשר בתוך ה"ביחד" הזה גם זמן פרטי לכל אחד מבני הבית ואז המשפחתי שלנו יהפוך לנעים יותר ומאפשר. אפשר למשל להתעורר יותר מוקדם מכל בני הבית או ללכת לישון יותר מאוחר, השקט הזה עושה את שלו בלסדר את המחשבות ולהרגיש טיפה בפרטיות וברוגע עם עצמך. תרשו גם לשאר בני המשפחה לבחור זמן פרטי במידת הצורך.

אלוהים נמצא בפרטים הקטנים - מצבי אי ודאות גורמים לחלק מאיתנו לתגובות רגשיות, התנהגותיות ופיזיות המצריכות תשומת לב מיוחדת. על פי רוב הורים הם המטפלים הטובים ביותר עבור ילדיהם! הכרה בשינוי, שיח ישיר ושיתופי המגיעים עם תמיכה, חיזוק ואמונה ביכולת הטבעית להתאושש- בד"כ יועילו. במקרים קיצוניים בלבד יש לפנות לגורם טיפולי מוסמך להתייעצות.

תפתח חלון, אהוב ליבי: הכי חשוב. תנשמו.

שתהיו לנו בריאים!

תמי בק היא MSW עו"ס, מנהלת מרכז של תנועת "אמונה" לטיפול במשפחה שדרות