
"ברגע האמת הרופא דרש מאיתנו לקבל החלטה מאוד דרמטית. העובדה שרבני קדושת החיים היו איתנו בכל שלב, העניקה לנו שלוות נפש ובטחון רב שהחלטנו נכון"
בפעם החמישית: 'קדושת החיים' מעבירים הלאה את הידע לרבני קהילות ור"מים ועושים סדר בשאלות הקשורות לסוף החיים
מיכל חוברה משומריה נפרדה לאחרונה מאביה ע"ה, שזכה לאריכות ימים בבריאות ובטוב כמעט עד סוף חייו בגיל 92. "לפני כשלוש שנים כשאבי היה בן 89 התחילה אצלו דמנציה" מספרת מיכל. "בהתחלה לא זיהינו את העניין כיוון שזה היה בתקופת הקורונה והיה אסור להגיע להורים למשך תקופה ארוכה. כשסוף-סוף הצלחנו להגיע אליהם, המצב היכה בנו והבנו עם מה אמא מתמודדת".
בדומה לחולי דמנציה רבים סבל אביה מירידה קבועה אך מתונה שארכה כשלוש שנים בסך הכל. באחת משבתות העלאת המודעות לנושא, אותה מקיימים בקביעות באגף 'קדושת החיים' מבית מכון פוע"ה, הגיע הרב אריאל וידר מראשי האגף לשבת בישוב שומריה במהלכה נחשפה מיכל לתכנים החשובים.
לפרטים נוספים ולהרשמה לקורס לחצו כאן
"נקודת המפנה שלי ביחס למחלה היתה משפט שהרב אמר בשיעור ותפס אותי, למעשה הוא היה הכנה לבאות מבחינתי. "דמנציה היא מחלה סופנית". כשהוא אמר את זה הבנתי שמהמחלה הזו אין מרפא ושעלינו להתכונן לגרוע מכל. ביקשתי מהרב וידר שיעביר לאחיי ולי זום במהלכו הוא עשה לנו סדר וסייע לנו להבין את המצב לאשורו. צפינו כולנו כהכנה גם במשדר של קדושת החיים שעסק בדמנציה והדבר נתן לנו ידע רב שלא היה לנו עד אותה העת. כבר באותו שבוע חלה ירידה דרמטית במצבו של אבי. הרב וידר במקצועיות רבה תשאל אותנו והתייעץ עם רופא. הוא הסב את תשומת לבנו לכך שייתכן שאבא עובר משהו בנוסף לדמנציה. מיהרנו לביה"ח שם פגש אותנו רופא שהרב וידר מכיר היטב. השניים שוחחו והרב וידר הדריך אותנו והיה זמין לכל שאלה. ברגע האמת יש לחץ לקבל החלטה מיידית – האם לחתום על טופס ויתור על החייאה במידה ואבא יפסיק לנשום חלילה. העובדה שלא היינו שם לבד ושהרב וידר הצטרף למעגל המשפחתי, היתה משמעותית מאוד עבורנו.
"הוא שוחח עם הרופא והורה לנו שלא לחתום בינתיים. באמת למחרת אבא התאושש והצליח להתיישב ולתקשר איתנו. מכאן חווינו איזושהי 'רכבת הרים' של שבועיים בסופן אבא נפטר. אך בשבועיים האלו אבא זכה לשתי שבתות משמעותיות בחיק המשפחה ובנוסף היינו מלווים היטב וידענו מה אנחנו צריכים לעשות. היינו ערוכים לכל תרחיש והעצות של הרב וידר היו שוות זהב מבחינתנו- להזמין אחות סיעודית הביתה, להזמין ביקור רופא גריאטר ועוד נקודות שהצטברו למכלול שעזר לאבא לסיים את חייו בכבוד, במיטתו ובביתו. לכל אורך הדרך זכינו למענה מרגיע ותומך. אנחנו מודים לה' שפגשנו את רבני קדושת החיים כי היינו במסלול הנכון עם דעת תורה שליוותה אותנו".
מיכל היא אחת מאותן מאות משפחות שנעזרו השנה במוקד 'קדושת החיים' מבית מכון פוע"ה. הפניות עולות בעקביות מחודש לחודש ובשל כך ראו לנכון במכון לפתוח קורסים חדשים לרבני קהילות ברחבי הארץ. רבני האגף שקיבלו פידבקים חיוביים ומשובים נלהבים מעשרות הרבנים שכבר עברו את הקורס עד היום, החליטו לפתוח מחזור נוסף המעניק לרבנים ידע נרחב וכלים לפסוק בסוגיות רפואיות ואתיות הקשורות בסוף החיי ולמעשה להנגיש את הידע הלאה.
הרב ישי ליסנר, רב המושב גימזו, שהשתתף במחזור האחרון של הקורס ואף נאלץ לצערו לפסוק זה מכבר בשאלות שונות הקשורות לסוף החיים שהגיעו לפתחו, מספר: "לאחרונה הגיעו אליי מספר שאלות הקשורות לסוף החיים. מטבע הדברים הציבור מתבגר וצצים מקרים רבים שלצערי חשתי כסומא באפילה בתחום שלם שאין לי בו שום ידע. מאחר ורבני קהילה לרוב לא לומדים את הענין, הרגשתי שהתחום חומק תחת ידיי ועובר להתנהלות רפואית -טכנית בלבד, בזמן שברור לי שלהלכה יש מה לומר בנושא. בעיניי חשוב מאוד ששדה הרבנות יהיה נוכח בתפרים העדינים הללו שבין חיים למוות ובכלל במסדרונות בתי החולים, ולא יפקיר את הענין".
עוד הרחיב הרב ליסנר כי במהלך הקורס הרגיש שהוא נחשף לתחום שלם של ידע עצום וחדש. "הקורס היה מקצועי מאוד ויחד עם זאת תמציתי והעניק סקירה אופטימלית הן של עולם ההלכה- היכרות רחבה עם כל השיטות והגישות בהלכה. והן עם עולם הרפואה- יריעה שלמה של מושגים, מערכות, תרופות שונות, פרוצדורות רפואיות שלא הייתי בקיא בהן ובכללי הבנה בעולם ידע חדש שאיפשר לי לימים להבין את השיקולים ומכלול התנאים ובכך להגיע לפסיקה הנכונה עבור משפחה שמתייעצת איתי. אין כמו מראה העיניים להסתובב במחלקות ולהבין את ההשלכות של הפסיקה בפועל. תוך כדי הקורס גם ראיתי איך הכל מתחבר. משפחתי נתקלה בשאלה בתחום ובזכות הלימוד הבנתי לעומק איך הדברים באים לידי ביטוי בפסיקה עצמה והכל היה מעשי מאוד מבחינתי.
לפרטים נוספים ולהרשמה לקורס לחצו כאן
"מעבר לידע הרב, קיבלתי בקורס גם כלים שמאפשרים לי לגלות אמפתיה ולהעניק תמיכה נפשית לפונים אליי בתקופת סוף החיים שהיא קשה ומפחידה ורוב האנשים בורחים ממנה ולא יודעים מה לומר לחבר שבתוך סיטואציה מורכבת. הקורס נתן לי אפשרות להיות נוכח ולא לחשוש לסייע, לתמוך, להכיל ולתת תחושת בטחון וליווי בדרך".
נקודה נוספת אותה מבקש לציין הרב ליסנר עוסקת בחבורה הנוצרת במהלך הקורס: "החבורה הרבנית שנוצרה במהלך הקורס היתה רצינית ואיכותית של תלמידי חכמים מכל גווני הקשת. הרווחנו לימוד הדדי מפרה ביותר ונתרמנו רבות מנסיונם של הרב צבי ארנון והרב אריאל וידר העומדים בראש האגף ובעלי נסיון רב ומשמעותי.
החיבור של מכון פוע"ה בין רפואה להלכה הולך וצובר תאוצה ככל שנסיבות הזמן וצרכי הדור הולכים ומשתכללים. ההסתכלות על המשפחה בראיה הוליסטית והרצון לתת מתן מענה מדויק המתאים לציבור שומר תורה גם בשפה וגם בתוכן, מביא את אנשי המכון לשכלל את הכלים וליצור עוד ועוד תוכניות ופלטפורמות לצורך כך.
הרב צבי ארנון, מראשי אגף קדושת החיים מחדד: "שתי משימות עיקריות עומדות בפנינו, המשימה האחת היא לדעת לענות ולסייע למשפחות בקבלת ההחלטות הקשות בפניהם הן עומדות. אולם המשימה השניה לא פחות פשוטה והיא להביא לידיעת הציבור הרחב את החשיבות של ההתייעצות והמענה. היכולת שלהם לשתף ולהשתתף בקבלת החלטות נכונות ביחס ליקיריהם מוריד את הנטל מכתפיהם וגם משקיט את מצפון ליבם בימים ובחודשים ובשנים שלאחר פטירת יקיריהם"
הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה: "רבני הקהילות מצביעים ברגליים ומבקשים ללמוד ולהתמלא בידע והיכרות עם עולמות הרפואה וההלכה והחיבור העדין ביניהם. אנו רואים זכות ושליחות להעביר הלאה את הידע שרכשנו מנסיוננו הרב בטיפול במאות מקרים מידי שנה ומקווים כי תמלא הארץ דעה את ה'"
לאור ההצלחה ייפתח המחזור החמישי של קורס רבנים מטעם אגף קדושת החיים במכון פוע"ה >>