עו"ד תומר נאור
עו"ד תומר נאורצילום: שיר שטיין

עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון, מסביר בשיחה לערוץ 7 מדוע על אף התקדים שבאפשרות לפסילת חוק יסוד ע"י בג"ץ, את התלונות בנוגע להגשת העתירות יש להפנות דווקא לממשלה, זאת ברקע הדיון השבוע בו ידונו 15 שופטי העליון בעתירות נגד החוק לצמצום עילת הסבירות.

עו"ד נאור הסביר: "קצת מצחיק אותי כל האשמת הקורבן הזו. מגיעה ממשלה שלא עושה שום דבר מהדברים שהצהירה שתעשה, יוקר המחיה 'בקאנטים', המצב הביטחוני והיחסים הבינ"ל על הפנים, והממשלה הזו פשוט מחרבת את המדינה בהליך שהוא חד צדדי לחלוטין, שפשוט משנה מהיסוד את כללי המשחק. חלק מהסיפור הזה הוא תיקון עילת הסבירות".

"מעבירים לנו חוק שגם יו"ר הוועדה רוטמן בעצמו אומר שהוא חוק גרוע. שלא לחוק הזה הם קיוו. זה חוק גרוע שפוגע פגיעה קשה מאוד בהפרדת הרשויות והיכולת של בית המשפט לפקח על מינויים פסולים והליכים בעייתיים. ואחרי זה באים נגד התנועה ושואלים מדוע עתרנו נגד החוק".

אין משמעות כבדת משקל לפסילת חוק יסוד בידי בית המשפט, תקדים שלא נעשה מעולם? באמת צריך ללכת בדרך הזו ולא דרך הסכמות?

"ברור שיש לאופציה של פסילת חוק יסוד משמעות כבירה. יש גם משמעות אדירה לממשלה שפוגעת כל כך בהפרדת הרשויות. יש פה האשמת קורבן מדהימה. אני הייתי בכל החודשים האחרונים בכנסת וקראתי באופן אישי לצדדים ללכת להסכמות רחבות. אז כרגע העתירה היא הפתרון".

עוד אמר: "איפה היו כל אנשי הרוח שקראו להסכמות טרם החקיקה הזו? היה פה שיכרון כוח של הממשלה ותומכיה. אז עכשיו רוצים להגיע להסכמות? בואו נבטל את החוק הזה ואז נדבר. וצריך להגיד, אני חד וחלק לא מפחד מהתקדים, כי הממשלה ותומכיה שברו כבר מזמן את כללי המשחק. אבל אני גם רוצה לומר שאני אופטימי, מאמין שמכאן אנחנו נצא לרפורמה טובה בהסכמות רחבות, אפילו נכונן חוקה. אנחנו בתוך המשבר החוקתי הזה כרגע, כשהממשלה חירבה את המארג הדמוקרטי".

מה ייחודי בעתירה הזו מעתירות רבות אחרות, ומה אתה קורא לחברי הקואליציה לעשות?

"מעולם בית המשפט לא התכנס בהרכב של 15 שופטים. בית המשפט נדחק פה למקום קיצוני מאוד, שכל המדינה נדחקה אליו בגלל הממשלה, ועכשיו מאשימים את בית המשפט? המשחק הזה יצא לדרך. יש פה כבר עכשיו את הפגיעה החמורה שמדברים עליה".

"אני אומר את הדבר הבא. תעצרו הכל, תבטלו את הרפורמה. ברור שאכפת לי מהתקדים הזה. אבל זה חלק מהנדוס תודעה שמספרים לכולנו שהולכת להיות פה התנגשות רכבות, אבל הממשלה הזו חוקקה כבר את החוק. שיישאו בתוצאות".

ואם נגיע למצב בו הרשות המבצעת לא תציית לפסקי הדין של הרשות השופטת? זה באמת שווה את זה?

"כולם אומרים שלא יצייתו", טען. "אבל בסוף הסיפור הוא מה יעשו בפועל, לא מה הם מדברים עכשיו. צריך להבין, אם בית המשפט יגיד שאין יותר את החוק של עילת הסבירות, הישראלי הממוצע ימשיך לשתות את הקפה שלו בבוקר בלי להרגיש איזה זעזוע נורא. המשבר החוקתי הוא מעין 'תולדה של תולדה', כאשר יבוא בפני בית המשפט איזה מינוי עתידי, כמו לדוגמא רצון למנות את דרעי על אף פסיקת ביהמ"ש נגדו, וביהמ"ש יגיד שהמינוי אכן לא חוקי ואותו אדם יצטרך לציית. אם הוא לא יציית, אז יהיה את המשבר החוקתי שכולם מדברים עליו".

לסיום, קרא נאור לממשלה ולתומכיה לזנוח את הרפורמה הנוכחית ולגבש ביחד הסכמות רחבות על רפורמה טובה ואיכותית, לטענתו: "אני שם בצד את כל הפירומנים חסרי האחריות ומדבר על ראש הממשלה שלנו, שאיבד שליטה אבל הוא האחראי למצב הזה".

"אישית אני מאמין שבית המשפט יתערב בחקיקה, אבל לא יודע אם יפסול. אנחנו בכל מקרה כתנועה קוראים לתיקון החוקה, לתיקון חוק יסוד החקיקה ולהסכמות אמיתיות ורחבות. אני חושב שיש היענות, יש בסיס לזה, פשוט הממשלה כרגע מסרבת להתייחס לדבר הזה. אגב גם ציבורית אני רואה שיש רצון של אנשים שישבו אנשים משני הצדדים ויגבשו את ההסכמות בצורה אמיתית וכנה, כדי לקבוע את כללי המשחק בהסכמת כל הצדדים".