
יצירת האומנות "הקומיקאי" של האומן מאוריציו קטלאן נוצרה לפני כ4 שנים, ומאז ממשיכה לצבור כותרות. ה"יצירה", שכוללת בננה שמודבקת לקיר בעזרת סלוטייפ, עלתה לתערוכה לראשונה לפני כ4 שנים, ומאז הספיקה להימכר במחיר הכולל של 120,000 דולר.
כאשר קטלאן הציג את ה"קומיקאי" הוא יצר מראש שלוש גרסאות שונות של הבננה המודבקת, ומכר כל אחת מהבננות במחיר של 120 אלף דולר לאספנים פרטיים. אחת הבננות נתרמה לאחר מכן למוזיאון גוגנהיים בניו יורק, ואילו בננה אחרת נמכרת כעת במכירה פומבית בבית המכירות סותביס במחיר כולל של 1.5 מיליון דולר.
מאחר והבננות לא שרדו לאורך זמן רב כל כך, יצירת האומנות נמכרת יחד עם הזכות להחליף את הבננה הקיימת בבננה חדשה. עדיין לא ברור האם גם הפעם יימצאו קונים שיסכימו לשלם סכום מופקע עבור יצירת אומנות מופשטת שכזו, אך במידה וכן- נראה שהאספן שקנה את הבננה במחיר של 120 אלף דולר, עתיד להרוויח עליה סכום נאה.
במהלך ארבע שנות התצוגה של הפריט, לפחות שני אנשים צולמו כשהם מסירים את הבננה מהקיר ואוכלים אותה בצורה מופגנת. אחד מהם, סטודנט דרום קוריאני, טען כי אכל את הבננה מכיוון ש"היה רעב", בעוד השני, אומן אמריקאי בשם דויד דאטונה, טען כי אכילת הבננה מהווה בעצמה יצירת אומנות- "זו הפעם הראשונה בתולדות האומנות בה אומן אוכל יצירת אומנות של אומן אחר".
על אף שהמחיר לקניית הזכות ליצירת האומנות המופשטת נראה מופרך, זו לא הפעם הראשונה בה נמכרות יצירות אומנות מופשטות. גם בטרנד ה-NFT שפרץ לפני מספר שנים אנשים הסכימו לשלם סכומים גבוהים עבור הזכות להיות בעלי היצירה, למרות שבפועל הם לא מקבלים זכויות יוצרים או שליטה בלעדית עליה.
אחד היוצרים שלקח רעיון זה לקצה הוא האומן האיטלקי סלבאטור גאראו, שהצליח למכור "יצירות אומנות בלתי נראות", שהן בפועל ריבוע ריק לחלוטין של מטר וחצי על מטר וחצי. לדבריו, היצירה מגדירה מחדש את משמעות האמנות והיא אף עדיפה מיצירה רגילה, מאחר וכל אדם שנכנס לחדר יכול לדמיין את יצירת האומנות הבלתי נראית כרצונו.
רוצים עוד? כתבות חדשות בצעירים בערוץ 7- המקום בשבילכם!