
הפרעות נוירולוגיות מופיעות באחוזים גבוהים במיוחד בקרב אנשים בעלי יד או רגל שמאל דומיננטיות, כך עולה ממחקר חדש.
המחקר מגלה כי למרות ש-10 אחוזים מהאנשים בעולם הם שמאליים, אחוז ההפרעות הנוירולוגיות ובהן אוטיזם, סכיזופרניה ועוד, מופיעות באחוזים גדולים הרבה יותר בקרב שמאליים מאשר אנשים המשתמשים ביד ורגל ימין כדומיננטיות יותר.
החוקרים מהמכון למדעי המוח הקוגניטיביים באוניברסיטת רוהר בוכום בגרמניה ניתחו נתונים של אנשים הסובלים מהפרעות נוירולוגיות שונות, ומצאו כי אנשים שמאליים נוטים לסבול מהפרעות נוירולוגיות פי 3.5 מאשר אנשים בעלי יד ורגל ימין דומיננטיים.
תוצאות המחקר הופיעו בכתב העת Psychological Bulletin והחוקרים טוענים גם כי שמאליות ומעורבות, תכונה בה אנשים משתמשים ביד שמאל למשימה מסוימת וביד ימין למשימה אחרת, מופיעות לעתים קרובות יותר אצל אנשים שאובחנו עם סכיזופרניה, אוטיזם ומוגבלות שכלית.
ד"ר יוליאן פקהייזר, המחבר הראשי של המחקר, אמר לרשת "פוקס ניוז" כי "מסקנות המרכזיות של המחקר הן ששינויים בהעדפת יד מהנורמה, כלומר יד ימין, קשורים במיוחד למצבים פסיכיאטריים ופסיכולוגיים המשפיעים על מערכת השפה כמו דיסלקציה או סכיזופרניה או משפיעים על התפתחות עצבית עד גיל מוקדם של תחילת המחלה, למשל, אוטיזם או הפרעת קשב וריכוז".
עם זאת, הוא טוען כי אין עדיין הוכחה סופית לקשר בין שמאליות להפרעות נוירולוגיות, ואין צורך לחשוש במידה וילדכם משתמש ביד או רגל שמאל כדומיננטית. "אין לנו ראיות סיבתיות לכך שהתפתחות של הפרעה פסיכיאטרית הקשורה לשפה או להתפתחות עצבית גורמת לשינוי בשימוש ביד דומיננטית, או האם שינוי ביד הדומיננטית גורמת להפרעה כלשהי. לכן, אנשים מהציבור הרחב לא צריכים להיבהל אם ילדם מעדיף להשתמש ביד שמאל. עם זאת, בהתחשב בעלייה של הפרעות נפשיות באוכלוסייה, חשוב להבין אותן טוב יותר", אמר פקהייזר.