מלחמת העצמאות
מלחמת העצמאותצילום: לע"מ

על רקע האמברגו בפניו עמדה ישראל בימי ממשל ביידן ובהיותנו עדיין בעיצומו של חודש אייר, חודש העצמאות, שוחחנו עם הד"ר חגי פרנק על האופן בו הצליחה מדינת ישראל לרכוש נשק עם הקמתה ועוד לפני.

ד"ר פרנק, שהוציא באחרונה את הספר 'סודות הנשק בתש"ח', מספר על האמברגו הכללי שהטילו ארה"ב ובריטניה על מכירת נשק למזרח התיכון, אמברגו אליו הצטרפו מדינות האו"ם במהלך שנת 48'. בתקופה שקודם להכרזת המדינה, בשנת 1947, מזכיר ד"ר פרנק, לא ניתן היה למכור נשק לארגונים אלא רק למדינות, כך שארגון ההגנה לא יכול היה לרכוש.

בפועל בידי יהודי ארץ ישראל היו 17,707 רובים כאשר מולם צבאות ערב על חטיבותיהם, מטוסיהם, הטנקים, התותחים וכו'. במציאות הזו התקבלה החלטה על רכישת נשק מצ'כוסלובקיה שהייתה היחידה שעזרה לישראל הצעירה. לימים בן גוריון קבע בישיבת מנהלת העם כי ללא הנשק הצ'כי לא היינו בחיים.

פרנק מזכיר כי הרכישה החשאית מצ'כוסלובקיה איפשרה לבן גוריון להודיע שלושה ימים לפני הכרזת המדינה כי הנשק בדרך. הסיבה שצ'כוסלובקיה נהגה בניגוד למדינות האחרות וסייעה למדינה הצעירה שזה עתה קמה הייתה צירופה של צ'כוסלובקיה למהפכה הקומוניסטית שכללה מציאות כלכלית קשה וצורך עז במזומנים כאשר לנו היו דולרים, אומר פרנק ומציין כי מעבר לכך תרמה להחלטה הצ'כית גם עמדתו הפרו ציונית של שר החוץ, יאן מסריק, שפעל להתרת רכישת הנשק ממפעל נשק קל צ'כי. ההתנהלות הצ'כית גררה אחריה ביקורת וגינויים מארה"ב ובריטניה שחשפו את המכירה.

הנשק שהועבר מצ'כוסלובקיה החל עם רובים וכדורים. "בספינה 'נורה' במרץ 48' העבירו 4500 רובים ומיליוני כדורים. מעבר לכך העבירו מקלעים מסוג 'מגלד' ובהמשך גם מקלעים בינוניים, כשהנשק המשמעותי יותר היה עשרה מטיסי מסרשמיט ובהמשך עוד 15, "אלה היו מטוסי הקרב של מלחמת העצמאות", אומר פרנק ומציין כי לבד מהעברת המטוסים הכשירו הצ'כים את הטייסים הראשונים של צה"ל בקורסי טיס על אדמתם, מאחר וטייסים מערביים לא הכירו את המטוסים הגרמניים.

המטוסים, מספר ד"ר פרנק, הועברו לארץ ישראל כשהם מפורקים לשני חלקים במטוסי תובלה שהוברחו מארה"ב, ולאחר שהחלקים הגיעו לכאן הרכיבו אותם טכנאים צ'כים. המטוסים הוסתרו בשדה דוב וכאשר המצרים תקפו את שדה דב ותל אביב הם הועברו להרצליה, שם בפרדסי העיר הוסתרו המטוסים מתחת לרשתות הסוואה.

ארצות הברית תבעה מצ'כוסלובקיה לחדול את הרכבת האווירית לישראל ואף דרשה לראות את הבסיס הצ'כי שמדרום לפראג ריק. הישראלים שהיו שם קיבלו הוראה מהצ'כים לפנות את המקום בתוך 24 שעות מאחר ולא היה ברירה. "האמריקאים היו שוטר עולמי נגד מעבר נשק לישראל. הבריטים אסרו על עצמם למכור נשק לערבים ורק המשיכו חוזים קיימים, כך שהיינו בבעיה מאוד רצינית", מספר ד"ר פרנק.

המטוסים הללו שהוסתרו בפרדסים היו אלה שבלמו את הפלישה המצרית לכיוון תל אביב. הטור המצרי שהתייצב בגשר עד הלום ארבעים קילומטר מתל אביב ספגה את ההפצצה הישראלית הראשונה. המצרים הופתעו מאוד לגלות שיש לישראלים מטוסים. הם היו משוכנעים שהשליטה האווירית נתונה רק להם.

ממשיך ד"ר פרנק ומספר על המשך העברת הנשק מתחת עיני האמריקאים והמערב דרך הים באוניות שעגנו ביגוסלביה בתמורה לכסף רב. בשלב כלשהו קנו 50 מטוסי ספיטפייר שנותרו אצל הצ'כוסלובקים ממלחמת העולם השנייה. המטוסים הללו יכלו לטוס רק 600 קילומטר ומהנדס בשם סם פומרנץ הוסיף מיכלי דלק חיצוניים כך שהמטוסים יכלו לטוס 1500 קילומטר.

וכפי שעולה מדבריו של ד"ר פרנק הבאת הנשק בדרכים השונות הייתה כרוכה בתשלום לא מועט למעורבים בכך. איסוף הכסף, מספר פרנק, נעשה בדרך הפרמיטיבית ביותר שניתן לשער. גולדה מאיר נסעה לארה"ב, שם נאמה בבתי קולנוע ולאחר הנאומים הועבר כובע בין הנוכחים ואלה הניחו בתוכו אלפי דולרים שהצטברו לסכומים גדולים. לשאלתנו אודות השמועות על מעורבות המאפיה במימון רכישת הנשק הישראלי, אומר ד"ר פרנק כי הסיפורים הגיעו עד אליו, אבל הוא לא מצא לכך עדויות וראיות של ממש.

עוד מספר פרנק על התכנון הצ'כי להקים באדמת צ'כיה בריגדה יהודית בת כמה מאות לוחמים יהודים שתכלול כוח חי"ר מאומן ולצידו טנקים ותותחים. בין המאמנים של צנחני הבריגדה הזו היה גם הסופר חים גורי. בן גוריון התנגד לקבלתם של הלוחמים הללו מאחר ושמע שבמהלך אימוניהם הם קיבלו גם קורס בקומוניזם ועלה בו חשש מכמעט אלף קומוניסטים שייכנסו לארץ ישראל. "פירקו את הבריגדה והם הגיעו בסופו של דבר כבודדים".